Els Borst Tulp
In Rijksmuseum Boerhaave overhandigt Fransien van ter Beek (Bestuursvoorzitter NVVE) op 23 november de eerste set tulpenbollen aan Andra Neefjes-Borst, de dochter van Els Borst. Later die dag worden er in Alkmaar, Leiden, Eindhoven en Zwolle ook tulpenbollen uitgedeeld op straat.
Els Borst, oud-minister en erelid van de NVVE, was de drijvende kracht achter de totstandkoming van de Euthanasiewet. Daarna wierp ze zich op als onvermoeibaar voorvechter voor een zo optimaal mogelijke invulling daarvan. Die betrokkenheid kwam voort uit een leven lang werken in de gezondheidszorg, met het ministerschap als hoogtepunt. Ook was Els Borst persoonlijk betrokken. Haar man Jan overleed in 1988 na zeven jaar aan botkanker te hebben geleden. Hij had een euthanasieverzoek ingediend bij zijn internist en overleed in alle rust in het bijzijn van Els en hun drie kinderen.
De Els Borst dialogen
De Els Borst dialogen zijn een initiatief van de NVVE, het Leids Universitair Medisch Centrum en Rijksmuseum Boerhaave. Met de dialogen wil de NVVE het maatschappelijk debat voortzetten over een levenseinde in eigen regie. Samen met nieuwe generaties wordt de dialoog aangegaan over zaken die nog verder kunnen worden verbeterd. Hier worden verschillende thema's rond het levenseinde behandeld die zich op het snijvlak bevinden van wetenschap, wet en ethiek.
“Dokter, mag ik dood?”
We leven steeds langer. Maar wil iedereen wel zo oud worden? Wat als iemand niet meer verder wil of als het oude lichaam het leven moeilijk maakt? Of als iemand zelf wil kiezen voor een waardig einde? Met die vragen krijgen alle artsen en zorgprofessionals te maken. Maar niet iedereen weet er zelf genoeg vanaf of durft erover te beginnen. Samen zoeken we antwoord op de vraag: Hoe maken we het gesprek over zelfbeschikking en het levenseinde voor iedereen toegankelijk?
In de publiekslezing lichten Hedy d’Ancona en Eva Bolt (huisarts-onderzoeker) o.l.v. Dorothea Touwen (Associate professor Medische ethiek bij het Leids Universitair Medisch Centrum) vanuit hun eigen visie de stand van zaken toe. Samen met medische studenten en het publiek wordt de dialoog gestart.