Thema in woord en beeld
Om de thematiek inzichtelijk te maken, vertoonden we de korte documentaire ‘Nu weet ik het nog’ over de weg van Margriet naar euthanasie bij dementie en voerden we met elkaar een nagesprek. Vooraf en tussendoor kon men ons ontmoeten en in korte gesprekjes informatie inwinnen bij (vrijwillige) medewerkers en aanwezige consulenten en bij de informatietafel. Het tweede deel van het programma bestond uit de lezing 'Dementie en het levenseinde, nu weet u het nog' die verzorgd werd door NVVE-consulent en voorlichter Hans van Amstel Jonker. Waarin hij aanknopingspunten gaf voor het opstellen van wilsverklaringen en tips over hoe deze te bespreken met de arts en naasten, om af te sluiten met een vragenronde.
Hemd van het lijf
De aanwezigen namen de geboden informatie ter harte, bleek uit de vragenronde. Na afloop van de lezing vroegen ze voorlichter Hans het hemd van het lijf. Opvallend veel vragen gingen over het betrekken van naasten. Moeten kinderen toestemming geven voor euthanasie?, was er een van. En: In de film ‘Nu weet ik het nog’ lijkt het alsof de hele familie betrokken moet worden, is dat ook zo? Of: Wat als er onbesproken familiekwesties spelen? ‘Een verzoek om euthansie is altijd persoonlijk. Neem de tijd om er met elkaar over te spreken en hierin respectvol te zijn naar elkaar', gaf Hans hierop mee. Vooral zijn tip om je dierbaren bijeen te laten komen omdat je iets héél belangrijks wilt delen voordat je gezamelijk gaat eten, viel op deze ‘familiebijeenkomst’ in zeer goede aarde.
Reactie van een aanwezige:
‘Het was een interessante, verhelderende en duidelijke bijeenkomst met een indrukwekkende docu. Weer iets wijzer geworden’