Bewuste of noodgedwongen keuze?
Deze week verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een onderzoek onder huisartsen over het onderwerp Stoppen met Eten en Drinken. U vindt het artikel hier. Huisartsen beschreven de belangrijkste kenmerken van zo’n honderd mensen die op deze manier hun leven hadden beëindigd.
Zoals bekend wordt deze methode vaak toegepast na een afgewezen euthanasieverzoek. Volgens de huisartsen was dat bij 19% van de overledenen het geval. Ongeveer 70% was ouder dan 80 jaar en gelet op de vele klachten die zijn vermeld hebben velen ook de kenmerken van voltooid leven. Onduidelijk blijft bij het merendeel of zij bewust voor deze methode hebben gekozen. Lichamelijke klachten speelde bij 79%, existentiële klachten 77% en afhankelijkheid in 58% van de gevallen een rol. De gemiddelde duur tot overlijden was 7 dagen. Volgens schattingen van de onderzoekers overlijdt 0.4 tot 2,1 procent van de sterfgevallen in ons land door dat mensen stoppen met eten en drinken. De KNMG heeft hiervoor een richtlijn opgesteld, die door huisartsen wordt gehanteerd. Bij de KNMG hebben wij er op aangedrongen dat het goed zou zijn een folder voor patiënten te maken, zodat zij goed geïnformeerd worden. Als mensen weten wat hen te wachten staat en bewust voor deze methode kiezen is dat natuurlijk prima en mooi dat artsen hen dan tot het einde professioneel begeleiden. Als het een noodgedwongen keuze is, omdat een euthanasieverzoek is afgewezen, ligt dat anders. Want een fijne dood is het niet altijd. In die gevallen zou een laatstewilpil in de toekomst uitkomst kunnen brengen.
Programma Wereldconferentie Euthanasia 2016 bekend
Het programma voor de Wereldconferentie, die van 11 tot 14 mei in de RAI in Amsterdam wordt gehouden, is rond! Samen met de commissievoorzitters Suzanne van de Vathorst van Science, Bert Keizer van Medical, Sjef Gevers van Legal, Boris van der Ham van Campaign is er hard gewerkt aan dit mooie programma. Uit de hele wereld worden voordachten gehouden door internationaal bekende hoogleraren, beleidsmakers en vertegenwoordigers van zusterorganisaties. Neem eens een kijkje op de website en oordeel zelf. De conferentie is in het Engels en is met een aanzienlijke korting natuurlijk ook toegankelijk voor geïnteresseerde leden. U kunt zich op de website aanmelden met uw lidnummer. Op zaterdagochtend 14 mei, voorafgaand aan de ALV, organiseren we een speciale ochtend waar leden gratis aan deel kunnen nemen en we hoogtepunten van de conferentie zullen delen. De spreektaal op deze ochtend is Nederlands. Ook hiervoor geldt dat leden zich moeten aanmelden. Op maandag 21 maart volgt hier meer informatie over. In de speciale Nieuwsbrief die zondag 20 maart wordt verzonden zullen we alle informatie nog een keer overzichtelijk weergeven. Met u hoop ik dat we een mooie conferentie zullen beleven en samen met de andere leden van de Worldfederation of Right to Die Societies terug kunnen kijken op een geslaagde uitwisseling van ervaringen. Zo ben ik heel benieuwd naar de verhalen vanuit Canada, waar het sinds kort mogelijk is om physician assisted suicide te krijgen. Fantastisch voor de inwoners van dat prachtige land. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen en wat kunnen andere landen daarvan leren? U hoort er alles over op de wereldconferentie. Dus aarzel niet langer en registreer u als deelnemer! Ik ontmoet u graag in de RAI over twee maanden.