Wat is het?
Het Steunpunt juridische vragen is een service ‘voor leden, door leden’. Het wordt bemand door NVVE-vrijwilligers met een juridische achtergrond. Het team wordt gecoördineerd door de jurist van de NVVE.
Voor wie is het?
Het Steunpunt Juridische vragen is bedoeld voor mensen met juridische vragen ten aanzien van het levenseinde. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel is lidmaatschap van de NVVE vereist.
Wat heeft u eraan?
Misschien denkt u na over het zetten van een ‘Reanimeer-mij-niet’-tatoeage en wilt u weten of deze dezelfde rechtskracht heeft als de niet-reanimerenpenning. Of vraagt u zich af of euthanasie in Nederland ook kan bij mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, of hier zelfs niet wonen. Het kan zijn dat u iemand kent die een zelfdoding voorbereidt en dat u zich afvraagt of u dit zou moeten melden aan politie of hulpinstanties. Of heeft u een meningsverschil met een hulpverlener over de behandeling van uzelf of een naaste, en wilt u weten wat uw rechten en plichten zijn. Voor al deze vragen kunt u terecht bij het steunpunt. U krijgt hier deskundig en onderbouwd advies. Ook kunnen wij u eventueel doorverwijzen naar een advocaat.
Hoe werkt het?
U kunt ons contactformulier invullen en de optie ‘Ik heb een juridische vraag’ selecteren.
Bellen kan ook, op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur, 020-6200690. In beide gevallen wordt u teruggebeld door een medewerker van het adviescentrum, die u vervolgens aan het juristenteam zal koppelen. Voordat u contact met ons opneemt doet u er goed aan eerst te kijken bij onze juridische vragen en antwoorden (hieronder), misschien staat uw vraag er al bij.
Juridische vragen en antwoorden
-
Ik heb iemand geholpen bij een zelfdoding en heb daar nooit over gepraat in verband met de strafbaarheid hiervan. Vanaf welk koment kan ik dat alsnog doen?
Het risico van vervolging blijft in theorie bestaan tot 6 jaar na de verstrekte hulp. Voor hulp bij zelfdoding geldt een verjaringstermijn van 6 jaar (artikel 70, lid 1, sub 2 Wetboek van Strafrecht). Dit betekent dat na 6 jaar het recht tot strafvordering vervalt. Vanaf dat moment is het dus ‘veilig’ om over de verleende hulp te praten met anderen.