Centraal programma
Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Lex Bohlmeijer nodigen we u uit om samen naar de toekomst van euthanasie in Nederland te kijken en in gesprek te gaan met experts. We bespreken welke uitdagingen er nog liggen om keuzevrijheid in levenseinde beter bereikbaar te maken. Dit doen we met niemand minder dan minister Ernst Kuipers, Marinou Arends, Heleen Weijers, Dorothea Touwen en Fransien van ter Beek.
Break-out sessie 1 U volgt de vooraf uitgekozen optie lezing/workshop/het spreekkwartier.
Gezamenlijke lunch
Break-out sessie 2 U volgt de vooraf uitgekozen optie lezing/workshop/het spreekkwartier.
Break-out sessie 3 U volgt de vooraf uitgekozen optie lezing/workshop/het spreekkwartier.
Centraal programma
In de middag gaat alle aandacht naar twee bijzondere ervaringsverhalen. Zo neemt NVVE-lid Jeroen samen met NVVE Coördinator Carla Bekkering u mee in het verhaal van Jeroens vader. Hij kampte met psychiatrische aandoeningen en had al geruime tijd een doodswens voordat hij in 2021 overging tot een zorgvuldig voorbereide zelfdoding. En Boris Dittrich vertelt u hoe hij van wetgever tot ervaringsdeskundige op twee manieren in aanraking kwam met euthanasie: 20 jaar geleden in de Tweede Kamer aan de zijde van Els Borst, en later als zoon van een moeder met euthanasiewens.
Informatiemarkt voor het inwinnen van informatie over alle keuzes rondom het levenseinde.
Borrel als afsluiting van de dag en voor het ontmoeten van sprekers, gelijkgestemden en medewerkers van de NVVE
Rechtsociologe Heleen Weijers van de Rijksuniversiteit Groningen presenteert haar nét verschenen boek en vertelt over hoe de wisselwerking tussen verschillende groepen in de samenleving voor de rechtsnormen van de euthanasiewetgeving heeft gezorgd.
Spreekkwartier
Betrokken NVVE consulenten zitten klaar voor een persoonlijk gesprek.
Break-out sessie 2
Interactieve schrijfworkshop wilsverklaring: Wat betekent ondraaglijk lijden voor u?
Ondraaglijk lijden is een van de wettelijke zorgvuldigheidseisen bij het verlenen van euthanasie. Maar hoe beschrijf je dit in een wilsverklaring? In deze schrijfworkshop geven we in een mini-documentaire een sprekend voorbeeld. U krijgt ook praktische tips voor het opstellen van een schriftelijk euthanasieverzoek.
Korte documentaire ‘Nu weet ik het nog’ met nagesprek
Margriet Hermans lijdt aan de ziekte van Alzheimer en wil graag euthanasie om de allesverwoestende ontwikkeling van de ziekte niet af te hoeven wachten. In deze documentaire volgen we haar en haar naasten in het proces en haar besluitvorming. De mooie en integere documentaire brengt de dilemma’s rondom euthanasie bij dementie helder in beeld. Na de film is er gelegenheid om met elkaar na te praten.
Spreekkwartier
Betrokken NVVE consulenten zitten klaar voor een persoonlijk gesprek.
Break-out sessie 3
Lezing: Als ik zover ben... wie helpt mij dan? Tips om met uw arts en naasten te praten.
Heeft u vragen als: “Wat als mij iets overkomt? En wat als ik dan euthanasie wil? Hoe regel ik dat en met wie?" Het begint met nadenken over de mogelijkheden en hierover te praten met (huis)arts en naasten. Zo’n gesprek verloopt gemakkelijker als u weet wat er kan en mag en hoe u een euthanasieverzoek opstelt. U ontvangt tips over waar u over kunt nadenken, welke mogelijkheden er zijn en hoe u het gesprek erover voert.
Mijn wil is wet. Hoe werkt euthanasie bij dementie? En wat is de waarde en kracht van de wilsverklaring?
Dagvoorzitter Lex Bohlmeijer spreekt met specialist ouderengeneeskunde Marinou Arends die na het verlenen van euthanasie aan patiënte met vergevorderde Alzheimer werd vervolgd voor moord. U krijgt een inkijkje in haar werk als arts en inzicht in de besluitvorming over euthanasie als enige mogelijkheid om het lijden van een patiënt te beëindigen. Waarmee de waarde van het schriftelijk euthanasieverzoek duidelijk wordt.
Spreekkwartier
Betrokken NVVE consulenten zitten klaar voor een persoonlijk gesprek.