Als u besluit om uw zorgvuldige zelfdoding helemaal alleen uit te voeren, kunt u met iemand afspreken dat hij op een gegeven moment aan de huisarts meldt dat u het plan had om op een bepaalde datum een zelfdoding uit te voeren.
Wanneer u bent overleden kan een eventueel aanwezige naaste aan de huisarts laten weten dat hij/zij u heeft gevonden en dat u bent overleden. Er is een kans dat politie of ambulance met sirenes arriveert. Dit kan mogelijk worden voorkomen als er niet meteen bij wordt gezegd dat het een zelfdoding betreft.

De schouwarts zal bepalen of en wanneer het lichaam wordt vrijgegeven. De aanwezige naasten zullen waarschijnlijk een verklaring aan de politie moeten afgeven. De politie zal informeren naar de mate waarin de naasten (strafbare) praktische hulp hebben gegeven. Het kan daarom nuttig zijn als naasten, bijvoorbeeld door filmopnamen van het innemen van de middelen, kunnen bewijzen dat de overledene zelf de regie had.
Ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek over zelfeuthanasie kunnen uw naasten een melding over de zelfdoding doen bij TGLE.

Over de NVVE

De NVVE is er voor iedereen die waardig wil sterven. Wij willen een optimale uitvoering van de euthanasiewet, vooral voor groepen die in de praktijk geen hulp krijgen, zoals mensen met dementie, chronisch psychiatrische patiƫnten en ouderen die vinden dat hun leven voltooid is.

Het Adviescentrum van de NVVE staat altijd voor zijn leden klaar. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar voor al uw vragen over het (naderend) levenseinde.

Lees verder