Wat is hulp bij zelfdoding?
Hulp bij zelfdoding is het bieden van hulp aan iemand bij het uitvoeren van zijn zelfdoding. Het is strafbaar. Alleen als een arts het uitvoert onder de regels van de euthanasiewet is het toegelaten.
Verschil met levensbeëindiging op verzoek
Bij hulp bij zelfdoding neemt de patiënt zelf, in het bijzijn van de arts, een dodelijke drank in. De arts is aanwezig om het middel persoonlijk te overhandigen. Hij blijft bij de patiënt tot de dood is ingetreden. Als het drankje niet binnen redelijke tijd de dood tot gevolg heeft, moet de arts alsnog een dodelijke injectie geven.
Bij euthanasie dient de arts via een injectie of een infuus een middel toe dat de patiënt in een diepe bewusteloosheid brengt. Daarna wordt een spierverslapper toegediend waardoor de ademhalingsspieren verlammen en de dood intreedt.
Net als bij euthanasie moet de arts de hulp bij zelfdoding melden bij de gemeentelijke lijkschouwer.
Hulp bij zelfdoding door iemand die geen arts is
Als iemand die geen arts is hulp bij zelfdoding verleent, dan is het wél strafbaar. Een voorbeeld is te vinden in de veroordeling van Albert Heringa, die zijn 99-jarige moeder hielp met haar zelfdoding. Lees meer over de rechtszaak tegen Albert Heringa