
Verlenen álle huisartsen euthanasie?
Nee, niet álle artsen verlenen euthanasie. Er zijn nog steeds artsen die er niet aan willen meewerken of bij twijfel geen euthanasie verlenen. Daarom is het zo belangrijk om met uw arts in gesprek te gaan en te vragen hoe deze tegenover euthanasie staat. Bespreek in dit gesprek ook wat u ondraaglijk lijden ziet en leg dit uit aan de hand van het leven dat u leidt. Dit maakt uw lijden invoelbaar voor uw arts en dat kan helpen om met u mee te gaan in uw euthanasiewens. Wilt uw arts dat niet, dan heeft u nog tijd om naar een andere arts op zoek te gaan.
Het persoonlijke verhaal van Marlies sluit hier goed op aan.

Kun je alleen als je dodelijk ziek bent om euthanasie vragen?
Nee, een euthanasieverzoek moet wel een medische grondslag hebben maar die beperkt zich niet tot een ernstige of terminale ziekte. Euthanasie is ook mogelijk bij dementie, psychiatrische ziektes en stapeling van ouderdomsklachten. Het verzoek om euthanasie moet wel voldoen aan de zes eisen die in de euthanasiewet zijn opgenomen. Alleen u of via uw schriftelijke verzoek kunt u om euthanasie vragen. Artsen zijn nooit verplicht om euthanasie uit te voeren.
Het persoonlijke verhaal van Han en Liesbeth sluit hier goed op aan.

Is euthanasie bij dementie wel of niet mogelijk?
Euthanasie is wél mogelijk bij dementie maar u moet er wel vooraf iets voor doen. Het belangrijkste is dat u een schriftelijk euthanasieverzoek hebt opgesteld en ondertekend en dit hebt besproken met uw arts om het op te laten nemen in uw medisch dossier. Kom er regelmatig op terug zodat uw arts weet dat uw wens actueel is. Krijgt u de diagnose dementie, bespreek dan al in een vroege fase - wanneer u nog wilsbekwaam bent- wat uw wensen zijn en wat u als ondraaglijk lijden ziet.
Het persoonlijke verhaal van Erik Rörsch sluit hier goed op aan.

Is euthanasie geregeld met mijn schriftelijk euthanasieverzoek?
Nee, alleen een schriftelijk euthanasieverzoek opstellen is niet voldoende. Het geeft wel goed aan waarom u in bepaalde omstandigheden zou willen sterven met behulp van een arts. Gebruik het als praatdocument om met uw arts het gesprek aan te gaan over uw euthanasiewens. U kunt dan ook meteen vragen of uw arts later mee zou kunnen gaan in uw verzoek. Heeft uw arts bezwaren, dan kunt u op zoek gaan naar een andere arts.
Het verhaal van Jackie van de Pol sluit hier goed op aan.

Heb ik recht op euthanasie?
Nee, in Nederland heeft niemand recht op euthanasie. Euthanasie is een verzoek aan uw arts om u te helpen sterven als het moment daar is. Uw arts hoeft niet in uw wens mee te gaan. Ook al heeft u opgeschreven wat u wilt en past uw vraag bij alle eisen van de wet. Als uw arts niet mee wil gaan in uw verzoek, dan moet hij dat zeggen. U kunt dan om een verwijzing vragen naar een andere arts of naar het Expertisecentrum Euthanasie.
Het persoonlijke verhaal van Marcella Kuiper sluit hier goed op aan.

Regel ik euthanasie met een levenstestament?
Nee, met een levenstestament regelt u vooral financiële zaken voor het geval dat u dat u zelf niet meer kunt. U kunt er een euthanasieverzoek in opnemen, maar hiermee is het niet geregeld. Bespreek uw verzoek met uw arts, kijk naar wat er kan en mag en laat uw schriftelijke euthanasieverzoek in uw medisch dossier opnemen. Door er regelmatig op terug te komen weet uw arts dat u er nog steeds achter staat. Dat is belangrijk voor het geval er iets met u gebeurt.
Het persoonlijke verhaal van Ton van Nieuwpoort sluit hier goed op aan.
De NVVE spoort ook misverstanden op om deze op de politieke agenda te zetten. Zodat er naar oplossingen wordt gezocht voor levenseindevraagstukken die spelen in de samenleving. Voor dit werk ontvangen wij geen subsidie. Met uw lidmaatschap steunt u ons werk.
Word nu lid