Reanimeer mij niet

De niet-reanimerenpenning is een behandelverbod ten aanzien van reanimeren. Een op zichzelf staande verklaring, gedragen aan een halskettinkje, en voorzien van pasfoto, handtekening, naam en geboortedatum.

Bestel de niet-reanimerenpenning (alleen leden) Lid worden Veelgestelde vragen

Niet-reanimerenpenning

Niet-reanimerenpenning van de NVVE

De penning is van aluminium en heeft een afmeting van 4,5 x 2,5 cm (h x b). Als u deze penning zichtbaar draagt, zal dit opgemerkt worden bij reanimatie. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) mag u dan niet worden gereanimeerd.

Niet-reanimerenpenning bestellen

Alleen voor leden, prijs € 37,50. 

Als u lid bent/wordt en de gehele set wilsverklaringen bestelt, dan ontvangt u daarbij automatisch een aanvraagformulier voor de niet-reanimerenpenning. Als u al lid bent, en wilsverklaringen heeft, kunt u natuurlijk ook apart de niet-reanimerenpenning bestellen.

LET OP! De niet-reanimerenpenning is alleen beschikbaar voor wilsbekwame personen. De wet staat niet toe dat de penning door een wettelijke vertegenwoordiger wordt aangevraagd. De penning is niet geldig als iemand niet kan overzien wat de betekenis van de penning is.

Bestel de niet-reanimerenpenning

Betekenis niet-reanimerenpenning

De penning is een (uiterst korte) verklaring dat u niet gereanimeerd wilt worden, die u om de hals kunt dragen. In geval van een hartstilstand zal een hulpverlener deze penning snel zien en weten dat het uw wil is om niet gereanimeerd te worden. Door uw foto en persoonsgegevens op de penning weet de hulpverlener zeker dat u degene bent die de penning ondertekend heeft. U verbiedt met de penning onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie.

EHBO’er en de niet-reanimerenpenning

In het handboek van het Oranje Kruis staat dat een EHBO’er de reanimatie niet hoeft te starten als de penning aanwezig is. De EHBO’er mag niet op zoek gaan naar de penning, omdat dit tijdverlies betekent. Mensen die wel gereanimeerd willen worden kunnen dan namelijk tekort worden gedaan. Mocht de EHBO’er bij het ontbloten van de borst een penning aantreffen, dan kan hij stoppen met reanimeren. Hij mag ook doorgaan tot professionele hulpverleners aanwezig zijn. De professionele hulpverlener dient de penning te respecteren en te stoppen of niet te beginnen met de reanimatie.

Hulpverlener is verplicht zich aan behandelverbod en niet-reanimeren te houden

In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo) staat dat voor het in gang zetten van elke geneeskundige behandeling uw toestemming nodig is. Meestal betreft het een mondelinge toestemming. Voor een situatie waarin u deze mondelinge toestemming niet (meer) kunt geven, kunt u uw wensen vastleggen. Het recht om een behandeling te weigeren door middel van een behandelverbod (en niet-reanimerenpenning) is dus in deze wet verankerd. Een arts en (ambulance) verpleegkundigen zijn in principe verplicht deze verklaring te volgen.

 Meer informatie leest u in de NVVE-brochure Informatie over (niet-)reanimeren

Veelgestelde vragen

  • Wat is een niet-reanimerenpenning?

    De penning is een (uiterst korte) niet-reanimerenverklaring die u om de hals kunt dragen. U geeft met deze penning aan dat u onder geen enkele omstandigheid gereanimeerd wenst te worden.
  • Wat staat er op de niet-reanimerenpenning?

    De penning is op de voorzijde voorzien van uw naam, geboortedatum, handtekening en uw pasfoto. Op de achterzijde staat de tekst: Ik verbied iedereen, onder alle omstandigheden, elke vorm van reanimatie op mij toe te passen.
  • Wat moet er op een niet-reanimeren verklaring staan?

    Een schriftelijke NR-verklaring moet voorzien zijn van de volledige (meisjes)naam, geboortedatum en handtekening van de betrokkene en de datum van de ondertekening. De niet-reanimerenverklaring moet zijn opgenomen in het medisch dossier.

Over de NVVE

De NVVE is er voor iedereen die waardig wil sterven. Wij willen een optimale uitvoering van de euthanasiewet, vooral voor groepen die in de praktijk geen hulp krijgen, zoals mensen met dementie, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen die vinden dat hun leven voltooid is.

Het Adviescentrum van de NVVE staat altijd voor zijn leden klaar. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar voor al uw vragen over het (naderend) levenseinde.

Lees verder

Documentaires

Niet reanimeren a.u.b. Regie: Thomas Blom (2011)
Bewoners van verzorgingshuizen worden soms tegen hun wil gereanimeerd omdat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over wel of niet reanimeren. 

Reanimeer me niet! Een Vandaag (2011)
Over het dilemma van hulpverleners om geen hulp te bieden aan iemand in stervensnood en reanimatie tegen de wens van de patiënt in.